Γιατί η Τεχνική Είναι Μεγαλύτερης Σημασίας Από την Δύναμη Στα Μαχητικά Αθλήματα
Ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι – κυρίως αρχάριοι – αθλητές που είτε ξεκινούν για πρώτη φορά, είτε έχουν στο βιογραφικό τους αρκετές προπονήσεις, είναι να στρέφουν το μεγαλύτερο μέρος της προσόχης τους στην δύναμη που θα πρέπει να συνοδεύει το κάθε τους χτύπημα, αγνοώντας τον νούμερο ένα παράγοντα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε αθλητή, και δεν είναι άλλο από την τεχνική κατάρτιση.
Προφανώς και η δύναμη στο χτύπημα παίζει πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αθλητή, αλλά χωρίς την καλή τεχνική κατάρτιση η δύναμη φαντάζει σαν ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια ενός άπειρου τεχνίτη.
Έτσι και αλλιώς είναι ευρέως γνωστό μεταξύ αθλητών και προπονητών πως η δύναμη στο χτύπημα είναι κάτι που συνοδεύει τον αθλητή από την κούνια και εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό από το DNA του και κατά πόσο απλόχερα του φέρθηκε η φύση στον συγκεκριμένο τομέα.
Ένα επίσης φαινόμενο που παρατηρείται σε αθλητές που είτε δουλεύουν σκληρά να αυξήσουν την δύναμή τους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την τεχνική, είτε γεννήθηκαν με δυναμίτες στα χέρια τους και επαναπαύτηκαν αποκλειστικά σε αυτό, είναι να ξεκινάνε με μεγάλες προσδοκίες την καριέρα τους – ερασιτεχνική ή επαγγελματική – και να μένουν στάσιμοι με λίγες ή και καθόλου επιτυχίες – όταν σε υψηλότερο επίπεδο θα χρειαστεί να αναμετρηθούν με πιο καταξιωμένους αθλητές, με κύριο χαρακτηριστικό τους την πολύ καλή τους τεχνική κατάρτιση.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα των παραπάνω είναι οι τρεις από τους μεγαλύτερους punchers στην ιστορία της κατηγορίας βαρέων βαρών στην επαγγελματική πυγμαχία, Earnie Shavers, Ronnie Lyle και Cleveland Williams – με πρώτο και καλύτερο τον Shavers.
Ο Muhammad Ali που στην καριέρα του αντιμετώπισε πυγμάχους όπως ο Frazier, ο Foreman, ο Norton, ο Liston, ο Archie Moore, o Ronnie Lyle, όταν ρωτήθηκε ποιος αντίπαλος του τον χτύπησε πιο δυνατά στην καριέρα του, χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε ο Shavers. Το ίδιο απάντησε και ο Larry Holmes ο οποίος είχε βρεθεί στο ίδιο ρινγκ και με τον Mike Tyson. Ο Shavers όμως, όπως και οι Lyle και Williams δεν κατέκτησε ποτέ κάποιο τίτλο. Γιατί όταν προσπάθησαν να το κάνουν, στο διάβα τους βρέθηκαν λιγότερο δυνατοί αλλά σαφώς καλύτεροι τεχνικά πυγμάχοι (Muhammad Ali και Larry Holmes).
Στην συνέχεια του άρθρου θα δούμε τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να θέσετε σαν βασικό πυλώνα της εξέλιξής σας την τεχνική κατάρτιση χωρίς φυσικά να εγκαταλείψετε την όποια προσπάθεια αύξησης της μυϊκής σας δύναμης.
1. Συμβάλλει στο να εκμεταλλευτείτε το maximum της μηχανικής του σώματος.
Αν είχατε να επιλέξετε την επαύριον και με έναν μαγικό τρόπο να «πάρετε» το maximum της μηχανικής του σώματος σας ή να αυξήσετε κατά 50% τα φορτία σε ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, έχοντας σαν στόχο το δυνατότερο χτύπημα, η πρώτη επιλογή είναι χωρίς αμφιβολία η έξυπνη επιλογή.
Πίσω από κάθε χτύπημα στα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες υπάρχει στην κυριολεξία επιστημονικό υπόβαθρο, κυρίως από την επιστήμη της Φυσικής. Το πως παράγεται η δύναμη από την βάση, η σημασία της εκρηκτικής μεταφοράς του βάρους από την πλευρά που «χτυπάει» στην απέναντι πλευρά, οι γωνίες όλων των μελών του σώματος που συμμετέχουν στο χτύπημα, είναι τομείς που συμβάλλουν στην παραγωγή μέγιστης δύναμης στο χτύπημα και κυρίως πολύ γρήγορα και με την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Tommy Hearns πως κατεδαφίζει τον θρυλικό Roberto Duran με ένα δεξί ίσιο χτύπημα (ντιρεκτ). Παρατηρείστε πόσο εκρηκτικά διπλώνει το σώμα του απ΄τα δεξιά προς τα αριστερά έχοντας πρωτίστως λυγίσει τα πόδια του για να «σπρώξει» και να παράξει δύναμη από το πιο δυνατό σημείο του κορμιού του – τα πόδια του (βάση).
Σε συνδυασμό με τις πανέξυπνες προσποιήσεις με «ψεύτικο» διπλό αριστερό ντιρέκτ στο σώμα του Duran, ο Hearns έριξε με νοκ-αουτ τον τεράστιο αντίπαλο του εκτελώντας ένα πολύ υψηλού τεχνικού επιπέδου χτύπημα.
Δείτε το νοκ-αουτ στο παρακάτω βίντεο:
Ο Hearns σε αυτόν το αγώνα με ύψος 1.87 ζύγιζε 63 κιλά! Η μηχανική του σώματος του πίσω από κάθε του χτύπημα, του επέτρεπε να χτυπάει σαν αθλητής βαρέων βαρών.
2. Σας επιτρέπει να εκτελείτε τεχνικές, συνοδευόμενες πάντα από κλειστές άμυνες.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των αθλητών εκείνων που δίνουν μεγάλη έμφαση στην δύναμη κατά την εκτέλεση μιας τεχνικής είναι το γεγονός πως κάθε φορά που προσπαθούν να βρουν τον στόχο, αφήνουν τον εαυτό τους εκτεθειμένο για κόντρα χτύπημα του αντιπάλου.
Λέγοντας κόντρα χτύπημα στα μαχητικά εννοούμε το χτύπημα που ακολουθεί ταυτόχρονα με μια επιτυχημένη άμυνα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σχεδόν κανόνας πως όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλει ένας αθλητής να χτυπήσει δυνατά, τόσο περισσότερο ανοίγει τις γωνίες του σώματος του, με αποτέλεσμα να δίνει πολλές επιλογές στον αντίπαλό του για κόντρα χτύπημα.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω μπορούμε να δούμε στον αγώνα του James Toney εναντίον του Iran Barkley. Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις στην ιστορία της παγκόσμιας πυγμαχίας ο James Toney κλεισμένος πίσω από τις άμυνες του, περίμενε συστηματικά τον Barkley να εξαπολύσει τα χτυπήματα του για να απαντήσει σε χρόνο μηδέν με συνδυασμούς από κόντρα χτυπήματα.
Δείτε προσεκτικά στο βίντεο, κάποιες στιγμές τον Barkley απελπισμένο από την έκβαση του αγώνα, να εστιάζει ακόμα περισσότερο στην δύναμη αφήνοντας επιπλέον ευκαιρίες στον James Toney.
Δείτε στο τέλος του βίντεο τα πρόσωπα του δυνατού Barkley και του τεχνίτη Toney 🙂
3. Αυξάνει δραματικά το ποσοστό ευστοχίας των χτυπημάτων σας.
Προσπαθώντας να δώσετε ένα χτύπημα με μέγιστη δύναμη, είναι σχεδόν βέβαιο να σφίξετε το σώμα σας, κάτι που αν συμβεί, είναι απολύτως βέβαιο να χάσετε πολύ από την ταχύτητα σας.
Στα μαχητικά αθλήματα ο παράγοντας ταχύτητα είναι κομβικής σημασίας τόσο σε επίπεδο επίθεσης όσο και σε αυτό της άμυνας. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η σωστή τεχνική κατάρτιση προηγείται της ταχύτητας. Ένα χτύπημα που αργεί να φτάσει στο στόχο του είναι πολύ πιθανόν να μην φτάσει ποτέ.
Και ενώ προφανώς ένας αθλητής μπορεί και πρέπει να βελτιώσει την ταχύτητά του σε συγκεκριμένες προπονήσεις και ασκησιολόγιο, η καλή τεχνική κατάρτιση θα τον βοηθήσει να εκτελέσει γρήγορα χωρίς παράλληλα να θυσιάσει κάποιον άλλον τομέα όπως γρήγορη επιστροφή του χτυπήματος, απώλεια ισορροπίας, σωστή κάλυψη την ώρα του χτυπήματος, δυνατότητα εκ νέου επίθεσης κλπ.
Γυρίστε πάλι στο βίντεο του Tommy Hearns και την στιγμή του νοκ-αουτ σκεφτείτε την πρώτη λέξη που χαρακτηρίζει το χτύπημα που τελείωσε τον αγώνα. Το πιθανότερο είναι να σκεφτείτε τις λέξεις γρήγορο, «κοφτερό», ξαφνικό. Για να είναι όλα τα παραπάνω όσο και αν σας παραξενεύει η ταχύτητα είχε δεύτερο ρόλο. Η άψογη guard και η σωστή βάση του Hearns του επέτρεψαν να μεταφέρει αστραπιαία το βάρος του κατά την στιγμή του χτυπήματος.
Η ταχύτητά του ήρθε να συμπληρώσει την καλή του τεχνική κατάρτιση.
4. Συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας
Αν είστε από εκείνους που αγαπάτε τα μαχητικά αθλήματα του kick boxing και της πυγμαχίας και εκτός από το να προπονήστε αρέσκεστε να παρακολουθείτε αγώνες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο είναι πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει σε κάποιον αγώνα κατά την διάρκεια της μετάδοσης να χαρακτηρίζεται ένας αθλητής ως πολύ επικίνδυνος κυρίως στους πρώτους γύρους.
Αυτό αφορά κυρίως την επαγγελματική πυγμαχία όπου οι δύο αθλητές αναμετρώνται σε πολύ περισσότερους γύρους των τριών που είναι το σύνηθες στο άθλημα του kick boxing.
Μπορείτε όμως να σκεφτείτε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αθλητής μπορεί να είναι επικίνδυνος στους πρώτους γύρους ενός αγώνα; Πιθανόν γιατί χτυπάει σαν ταύρος, είτε γιατί γεννήθηκε με το DNA, είτε γιατί έχει σαν κύριο αγωνιστικό του χαρακτηριστικό να προσπαθεί να «πιάσει» τον αντίπαλό του με ένα νοκ-αουτ χτύπημα με το καλημέρα – (σαν την περίπτωση του Iran Barkley που είδαμε λίγο παραπάνω.
Και αν συμβαίνουν τα παραπάνω γιατί να παύουν να συμβαίνουν μετά το πέρας των πρώτων γύρων; Ένας λόγος μπορεί να είναι η κακή του φυσική κατάσταση. Ο πιθανότερος όμως λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γρήγορη κατασπατάληση της ενέργειας να οφείλεται στην υπερπροσπάθεια του αθλητή να βάλει το μέγιστο της δύναμης στα χτυπήματά του, απουσία της καλής τεχνικής κατάρτισης.
Στην αντίθετη περίπτωση, όταν ο αθλητής επικεντρώνεται στην εκτέλεση των χτυπημάτων με γνώμονα την σωστή τεχνική είναι σχεδόν βέβαιο πως γίνεται και καλύτερος στη διαχείριση της ενέργειας του κατά την διάρκεια τόσο της προπόνησης όσο και με μεγαλύτερη σημασία κατά την διάρκεια του αγώνα.
Κλείνοντας
Είναι απολύτως βέβαιο πως σε καμία των περιπτώσεων κανείς δεν μπορεί να αναλύσει την σημασία της υψηλής τεχνικής κατάρτισης ενός αθλητή όχι μόνο στα μαχητικά αθλήματα του kick boxing και της πυγμαχίας αλλά σε όλα τα αθλήματα του κόσμου, μέσα σε ένα άρθρο.
Ακόμα και αθλητές αθλημάτων όπως η άρση βαρών, η σφυροβολία, η σφαιροβολία που κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως δύναμη είναι το Α κ Ω για επιτυχημένες προσπάθειες, χωρίς υψηλή τεχνική κατά την διάρκεια της κίνησης κανένας αθλητής δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας την προσπάθειά του.
Αν ξεκινάτε σήμερα την ενασχόλησή σας με κάποιο μαχητικό άθλημα επικεντρωθείτε σε συντριπτικό ποσοστό στο να μάθετε και να τελειοποιήσετε τα βασικά. Δουλέψτε με τον προπονητή και δάσκαλό σας την τελευταία λεπτομέρεια σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και πολύ σύντομα θα παρατηρήσετε να αυξάνετε και η δύναμη που συνοδεύει το κάθε σας χτύπημα.
Σαν τον νεαρό πυγμάχο από τη Ρωσία, του παρακάτω βίντεο!