Παιδικό Kick Boxing
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

9 Λόγοι Για να Ξεκινήσετε το Παιδί σας Στο Kick Boxing

Σε μια εποχή που είναι η πλειοψηφία των παιδιών έχουν σαν προτεραιότητα την ενασχόλησή τους με τις οθόνες (video games, smartphones, κομπιούτερ κλπ), είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γονείς να κινητοποιήσουν το παιδί τους να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Τις περισσότερες φορές ο γονιός που γνωρίζει την σημασία της άσκησης αδυνατεί να βρει εκείνα τα επιχειρήματα ώστε να βοηθήσει το παιδί του να κατανοήσει και εκείνο τα οφέλη της. 

Παρακάτω θα δούμε 9 σημαντικούς λόγους για να ξεκινήσετε το παιδί σας στο kick boxing, και που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός κινητοποιητικού διαλόγου μεταξύ γονιού και παιδιού.

1. Το kick boxing αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Ένα σημαντικό στοιχείο στην συμπεριφορά ενός παιδιού που έγκειται κυρίως στον χαρακτήρα του, είναι αυτό της αυτοπεποίθησης. Βλέπει κάποιος μια ομάδα παιδιών να παίζουν στο διάλειμμα του σχολείου και εύκολα διακρίνει κάποια από αυτά να συμμετέχουν λιγότερο, να ζητάνε λιγότερο, την ίδια στιγμή που κάποια άλλα πρωταγωνιστούν και έχουν μια πιο ενεργητική παρουσία. 

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να διακρίνει κάποιος και σε επίπεδο οικογένειας. Δύο μικρά αδέρφια με διαφορετική διάθεση και αυτοπεποίθηση σε διάφορες δραστηριότητες, είτε αυτό είναι παιχνίδι, είτε σε πιο μεγάλες ηλικίες σε μια συζήτηση με τους γονείς. Έχοντας υπόψιν πως ένας γονιός διαπαιδαγωγεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα παιδιά του, καταλαβαίνει πως οι διαφορετικές συμπεριφορές είναι στοιχείο του χαρακτήρα του παιδιού που τις περισσότερες φορές έχει ως βάση την αυτοπεποίθηση του.

Απονομή ζώνης από τον Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο

Η ενασχόληση του με το άθλημα του kick boxing είναι απολύτως βέβαιο πως θα εκτοξεύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Δεν είναι μόνο η φύση του αθλήματος που θα απαιτεί έναν δυναμισμό αλλά κυρίως το γεγονός πως πρόκειται για ένα ατομικό άθλημα με την επιτυχία και την επιβράβευση να την καρπώνεται ο μαθητής – αθλητής, σεβόμενος πάντα την αφοσίωση και διδακτική ενέργεια του δασκάλου – εκπαιδευτή του.

Η συνεχής επιβράβευση κατά την διάρκεια της προπόνησης κατά την εκτέλεση διαφόρων τεχνικών, η απονομή του διπλώματος μια έγχρωμης ζώνης, το μετάλλιο σε ένα προπονητικό sparring, η κατάκτηση ενός μεταλλίου σ’ ένα πρωτάθλημα ή τουρνουά, μεταμορφώνουν την ψυχολογία του παιδιού αυξάνοντας δραματικά την αυτοπεποίθησή του.

2. Διδάσκει αυτο-πειθαρχία

Μια από τις κυριότερες αρετές που επιθυμεί κάθε γονιός να αποκτήσει το παιδί του είναι αυτό της θέσπισης στόχων και βάση ενός πλάνου να μπορεί να τους υλοποιήσει. Αν είστε γονιός με μικρά παιδιά θα έχετε πιθανόν παρατηρήσει πόσο γρήγορα απογοητεύονται και παρατάνε το οτιδήποτε όταν δεν το καταφέρνουν ακόμα και αν είναι το νέο τους παιχνίδι σε πιο μικρές ηλικίες. 

Ζώνες_Παιδικό Kick Boxing
Εξεταστική Ζωνών των Fighters Athanasopoulos

Ένα παιδί που είναι ανυπόμονο σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιθανόν να μάθει να είναι και ανυπόμονο ως ενήλικας. Ξεκινώντας σε ένα παιδικό τμήμα kick boxing ένα παιδί θα μπει σε μια διαδικασία θέσπισης στόχων και μέσω της προπόνησης θα προσπαθήσει να τους υλοποιήσει. Η εκμάθηση νέων τεχνικών, ή αναβάθμιση των έγχρωμων ζωνών, η συμμετοχή σε ένα τουρνουά – πρωτάθλημα ή κάποιο προπονητικό sparring όλα αποτελούν στόχους για τον μικρό μαθητή. 

Με συστηματική προπόνηση και προσπάθεια έπεται η επίτευξη αυτών των στόχων και εκεί ο γονιός ή και ο δάσκαλος έρχεται να επιβραβεύσει όχι τόσο το αποτέλεσμα αλλά την προσπάθεια που προηγήθηκε. Η επιβράβευση αυτή βοηθά το παιδί να πειθαρχήσει σε αυτό το μοντέλο κάτι που υιοθετεί και σε άλλους τομείς αλλά και φάσεις της ζωής του (σχολείο, αγορά εργασίας, ανθρώπινες σχέσεις κλπ)

3. Αυτοάμυνα σε ζητήματα bullying

Μιλώντας για αυτοάμυνα και μικρά παιδιά δεν αναφερόμαστε σε καμία των περιπτώσεων σε εφαρμογή τεχνικών μάχης. Η καλύτερη αυτοάμυνα του κόσμου στην περίπτωση ενός παιδιού είναι εκείνη η διαχείριση της κατάστασης έτσι ώστε να μην χρειαστεί αληθινή αυτοάμυνα.

Στις περιπτώσεις ενηλίκων και όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα σενάρια αποφυγής μάχης, είναι φυσιολογικό κάποιος ν’ αυτοαμυνθεί για να προστατεύσει την σωματική του ακεραιότητα ή και πολλές φορές την ίδια του την ζωή. Και αν η αυτοάμυνα είναι μια λέξη που δεν θα πρέπει να αφορά τα μικρά σε ηλικία παιδιά, η μάστιγα του bullying είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αφορά κάθε παιδί και κάθε γονιό.

Πως όμως μπορεί η ενασχόληση του παιδιού με ένα μαχητικό άθλημα ή μια πολεμική τέχνη να βοηθήσει, όταν ξεκαθαρίσαμε παραπάνω πως δεν χρειάζεται εφαρμογή τεχνικών μάχης;

Δάσκαλος-παιδικό-kick-boxing
Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν δεχτεί bullying, είναι να μιλήσει στους δασκάλους του στο σχολείο, στους γονείς του στο σπίτι, στον δάσκαλό του στην σχολή. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις παιδιών που δέχονται συστηματικά bullying και δεν μιλούν, με τους γονείς είτε να το ανακαλύπτουν τυχαία ή πολλές φορές και καθόλου.

Επανερχόμενοι στον παράγοντα αυτοπεποίθηση που είδαμε παραπάνω, ένα παιδί με αυξημένη αυτοπεποίθηση και μειωμένη την αίσθηση του φόβου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιδράσει και θα ενημερώσει τον κύκλο του. Το παιδάκι που λόγω χαρακτήρα είναι παθητικό, θα συνεχίσει να είναι παθητικό.

Όπως αναλύσαμε και παραπάνω η ενασχόληση με το kick boxing αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και μαζί την πιθανότητα να μιλήσει με τους γονείς του για οποιαδήποτε πρόβλημα το αφορά.

Ένας 2ος αλλά λιγότερο σημαντικός παράγοντας που μπορεί το kick boxing να βοηθήσει το παιδί σας σε ζητήματα bullying είναι το γεγονός πως δεν θα αποτελεί εύκολο στόχο. Οι νταήδες που ασκούν bullying εκτός των άλλων είναι και θρασύδειλοι. 

Επιλέγουν για άσκηση βίας παιδιά τα οποία είναι σίγουροι πως θα υποκύψουν στις πιέσεις τους. Όταν όμως η κοινότητα στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στην γειτονιά γνωρίζει πως ένα συγκεκριμένο παιδί ασχολείται με κάποιο μαχητικό άθλημα, οι πιθανότητες να το παρενοχλήσουν μειώνονται δραματικά.  

5. Αυξάνει την συγκέντρωση και την οξυδέρκεια

Και ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως τα μαχητικά αθλήματα έχουν σαν βάση την δύναμη σε χέρια και σε πόδια, η αλήθεια είναι πως η αντίληψη, η αυτοσυγκέντρωση και κοφτερή σκέψη είναι στην κορυφή της λίστας κάποιου που είτε απλά προπονείται στο kick boxing είτε είναι ενεργός σε αγωνιστικό επίπεδο.

Για να καταφέρει ένας μικρός μαθητής να τελειοποιήσει την τεχνική του, απαιτείται μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια, μεγάλος αριθμός επαναλήψεων και συνεχής συγκέντρωση στην εκτέλεση των τεχνικών. Με την πάροδο του χρόνου το παιδί προσεγγίζει και άλλους τομείς της ζωής του με την ίδια φιλοσοφία με την κυριότερη να αποτελεί την μελέτη των μαθημάτων του για το σχολείο.

6. Αυξάνει την αυτοσυγκράτηση

Υπάρχει εντελώς λανθασμένα η εντύπωση πως κάποιος που γνωρίζει κάποιο μαχητικό άθλημα ή πολεμική τέχνη, να είναι περισσότερο ευέξαπτος και επιθετικός βασιζόμενος κυρίως στην γνώση του σε τεχνικές μάχης.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάποιος που προπονείται στο άθλημα του kick boxing έχει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και γενικότερα διακρίνεται για την σωστή διαχείριση μιας κατάστασης αυξημένης έντασης. Η εκτόνωση του στρες στην προπόνηση, η επίγνωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων μιας αληθινής μάχης εκτός σχολής, συμβάλλουν τα μέγιστα στην τέχνη της αυτοσυγκράτησης.

Αν λοιπόν διακρίνετε στο παιδί σας μια αυξημένη επιθετικότητα, η ενασχόλησή του με το kick boxing θα το βοηθήσει να μειώσει πιθανά ξεσπάσματα και να βάλει σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο την κατά περίπτωση συμπεριφορά του. 

7. Το παιδί μαθαίνει ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Προφανώς θα έχετε ακούσει από τα χείλη κάποιου παιδιού το κλασικό: “Το πέρασα το ένα μάθημα, με έκοψε ο καθηγητής στο άλλο μάθημα.”

Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία επικρατεί και μεταξύ ενηλίκων που επιθυμούν να καρπωθούν την επιτυχία αλλά στο λάθος πάντα φταίει κάποιος άλλος. Το παραπάνω αποτελεί ξεκάθαρα θέμα Παιδείας – κάτι που διαχρονικά αποτελεί μια πληγή για την κοινωνία μας. 

kick boxing παιδικό
Φιλικά Προπονητικά Sparring Pro One

Και ενώ αναφερόμαστε συνεχώς για την σημασία του αθλητισμού σε ζητήματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα αθλήματα σε ομαδικά και ατομικά. Αν το παιδί έχει την παραπάνω νοοτροπία, η ενασχόλησή του με ένα ομαδικό άθλημα δεν θα το βοηθήσει να την αλλάξει. Γιατί όπως καταλαβαίνετε για την αποτυχία της ομάδας του θα φταίνε πάντα οι συμπαίκτες του 🙂

Εδώ προφανώς και σημαντικό ρόλο παίζει και ο προπονητής που θα πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζει την έννοια της ομάδας και πως στα καλά και τα άσχημα το μερίδιο ευθύνης το έχουν όλοι ανεξαιρέτως και στο ίδιο ποσοστό. Το παιδί όμως στο τέλος της μέρας αν το επιθυμεί έντονα, μπορεί να εξακολουθεί να αρνείται των ευθυνών του.

Στο ατομικό άθλημα όμως το παιδί δεν μπορεί να έχει άλλοθι. Μπορεί στην προπόνησή να αθλείται σε ομαδικά τμήματα, στον αγώνα ή την αναβάθμιση της έγχρωμης ζώνης όμως είναι μόνο του, με τον προπονητή του μόνο να βρίσκεται κοντά στον αγωνιστικό χώρο να δίνει οδηγίες, αλλά μέχρι εκεί.

Οπότε στο τέλος της μέρας το ρητό στην αρχή της παραγράφου αλλάζει σε “Εγώ τα κατάφερα, εγώ δεν τα κατάφερα”. 

Στο άθλημα του kick boxing και της πυγμαχίας ο μικρός μαθητής μαθαίνει πως για να εξελιχθείς χρειάζονται δύο σημαντικοί παράγοντες. Άρτια τεχνογνωσία από την πλευρά των δασκάλων – προπονητών και πολύ προσπάθεια και αφοσίωση από την μεριά των μαθητών. 

Όταν το πρώτο είναι εκεί και δεν έρχεται η επιτυχία, ο μαθητής ανατρέχει στο δεύτερο (την προσπάθεια). Και όταν προσπαθήσει παραπάνω και έρθει η επιτυχία αντιλαμβάνεται πως για την προηγούμενη αποτυχία του υπεύθυνος ήταν αυτός. Το παιδί με τον καιρό υιοθετεί αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων και συμπεριφέρεται ανάλογα και σε άλλους τομείς της ζωής του (σχολείο, εργασία, οικογένεια κλπ)

8. Βοηθάει τα μέγιστα στην εκτόνωση της ενέργειας του παιδιού

Αν είστε γονιός ενός πολύ ζωηρού παιδιού, πολύ μικρής ηλικίας (4-8 ετών), είναι πολύ πιθανόν να ψάχνετε να βρείτε τρόπο να εκτονώνει την ενέργειά του με μια ασχολία που παράλληλα να το ωφελήσει και σε άλλους τομείς της ζωής του. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχετε σκεφτεί να το ξεκινήσετε σε κάποιο άθλημα αλλά προφανώς να μην γνωρίζετε ποια είναι η ιδανική επιλογή.

Για να είμαστε ειλικρινείς το ιδανικότερο άθλημα που μετά από μια προπόνηση, το παιδί σας το μόνο που θα αναζητάει στο σπίτι θα είναι το κρεβάτι του, είναι η κολύμβηση. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εσάς είχε και η μητέρα του μεγαλύτερου αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Μάικλ Φελπς, ο οποίος κατέκτησε στην καριέρα του 28 Ολυμπιακά μετάλλια εκ των οποίων 23 χρυσά (13 σε ατομικό επίπεδο και 10 σε σκυταλοδρομίες). 

Μάικλ Φελπς
Μάικλ Φελπς

O θρύλος της κολύμβησης σε πολύ μικρή ηλικία διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Εδώ φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ένα απλά ζωηρό παιδί αλλά σε μια κλινική περίπτωση της οποίας τη λύση η μητέρα του μικρού Φελπς την βρήκε στην πισίνα.

Και αν η κολύμβηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στην συγκεκριμένη κατηγορία, το kick boxing δεν μπορεί μην ανήκει στις κορυφαίες σας επιλογές. Μαχητικό άθλημα στην φύση του, που απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση και αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή προπόνησης, το kick boxing θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εκτόνωση ενέργειας του παιδιού σας. 

Η προπόνηση σε παθητικούς στόχους (σάκους, ασπίδες, pads κ.α.) βοηθάει παράλληλα και στην εκτόνωση της κακής ενέργειας (διάθεσης) του παιδιού, μιας αντίστοιχης κατάστασης στρες για τους ενήλικες.

Και ποιος ξέρει, μπορεί στα χνάρια του Μάικλ Φελπς να δείτε το παιδί σας στην κορυφή του κόσμου πράττωντας με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που έπραξε και η δική του μητέρα 🙂

9. Αποτελεί κορυφαία επιλογή στην διαχείριση ή και απώλεια βάρους του παιδιού.

Η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με τα στατιστικά των μικρών παιδιών που είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα συνεχώς να αυξάνονται.

Τα γρήγορα σνακ στο σχολείο, η έλλειψη άσκησης με πρώτη προτεραιότητα τα video games, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όλα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους του παιδιού με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του στο μέλλον. 

Εδώ η οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι αποδεκτή. Τα μαχητικά αθλήματα όμως αποτελούν και εδώ κορυφαία επιλογή λόγω της απαιτητικής προπόνησης που τα χαρακτηρίζει. Σημειώστε εδώ πως το απαιτητική δεν σημαίνει απαραίτητα και εξαντλητική. Ο μαθητής σ’ ένα τμήμα δεν ακολουθεί κατά κανόνα ένα συγκεκριμένο ρυθμό που ίσως να μην μπορεί και να ακολουθήσει. Στόχος του παιδιού είναι να φτάνει στα δικά του όρια και με την καθοδήγηση του δασκάλου του να προσπαθεί να τα επαναπροσδιορίζει εκ νέου σε υψηλότερο επίπεδο.

Για παιδιά που σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες πιθανόν να έχουν και αγωνιστική δραστηριότητα η υπόθεση σωματικό βάρος αποκτά μια νέα διάσταση στην ζωή τους. Στο kick boxing και γενικότερα στα μαχητικά αθλήματα στους αγώνες καθώς και στα προπονητικά sparring, οι δυο αθλητές που αναμετρώνται στο ρινγκ ή το τατάμι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατηγορία βάρους. Για τους ενήλικες αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο. Για τα παιδιά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία και η αγωνιστική εμπειρία.

Όταν λοιπόν ένα παιδί επιθυμεί, με την σύμφωνη πάντα γνώμη των γονιών του, να έχει αγωνιστική δραστηριότητα η υπόθεση ιδανικό βάρος είναι μονόδρομος. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις των παιδιών που ξεκίνησαν το kick boxing ως μια μορφή άσκησης και μπήκαν στην διαδικασία συμμετοχής σε αγώνες έχοντας σαν κίνητρο την απώλεια σωματικού βάρους. 

Ανεξαρτήτως την αγωνιστικής του διαδρομής, το παιδί που με σωστή διατροφή και συστηματική προπόνηση – άσκηση μπορεί και διαχειρίζεται το βάρος του, βάζει ισχυρά θεμέλια για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία.

Κλείνοντας

Προφανώς και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Είναι αναρίθμητοι οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσατε να εγγράψετε το παιδί σας σε μια σχολή ή σωματείο για να γνωρίσει το άθλημα του kick boxing. Και αν βρήκατε τα παραπάνω διαφωτιστικά αλλά φοβάστε λόγω της φήμης που ακολουθεί τα μαχητικά αθλήματα, συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε τους 6 μεγαλύτερους μύθους που συνοδεύουν το kick boxing και την πυγμαχία λόγω του μαχητικού τους χαρακτήρα. 

Για την ώρα κρατήστε πως στατιστικά στα μαχητικά αθλήματα συμβαίνουν λιγότεροι σοβαροί τραυματισμοί από τα ομαδικά αθλήματα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Ο προστατευτικός εξοπλισμός (γάντια, κάσκα, καλαμίδες, μασέλα) σε συνδυασμό με της χαμηλής έντασης τεχνικές υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου εκπαιδευτή καθιστούν την προπόνηση του kick boxing απόλυτα ασφαλή για το παιδί σας.

Fighters Logo SVG

Δοκιμαστικη περιοδοσ προπονησεων

Γνωρίστε το άθλημα του kick boxing σε ένα από τα 20 προπονητικά κέντρα και αθλητικά σωματεία των Fighters Athanasopoulos για μια δοκιμαστική περίοδο προπονήσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Διαβάστε επίσης