Μετάβαση στο Περιεχόμενο
πανελληνιος οργανισμος εκπαιδευσης και επαγγελματικης καταρτισης
π.ο.ε.ε.κ
filika-proponnitika-sparring-pro-one

Προπονητικά Sparring Pro One, η Κορυφαία Διασυλλογική Διοργάνωση Kick Boxing & Πυγμαχίας

Με τον όρο sparring αναφερόμαστε στην ελεύθερη εφαρμογή τεχνικών μεταξύ δύο μαθητών ή αθλητών ενός μαχητικού αθλήματος ή πολεμικής τέχνης, σε μια προπόνηση πάρα πολύ κοντά στις συνθήκες ενός αγώνα. Στο μόνο που διαφέρουν μια προπόνηση sparring και ένας αγώνας είναι η ένταση της δύναμης που χρησιμοποιούν οι δύο αθλητές στην περίπτωση κυρίως των στυλ του Κ-1, Low Kicks και Full Contact

Στις περιπτώσεις των στυλ Kick Light και Light Contact όπου βάση κανονισμών οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν την δύναμη των χτυπημάτων τους, το sparring θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα με έναν αγώνα, όσων αφορά την εικόνα που βγάζουν οι δύο αθλητές στον θεατή.

Κάποιοι πολύ εσφαλμένα θεωρούν πως για να κάνει sparring ένας μαθητής - αθλητής θα πρέπει να είναι πολύ υψηλού επιπέδου με αρκετό χρόνο προπονήσεων στο βιογραφικό του. Sparring μπορούν να κάνουν δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά και δύο μαθητές που προπονούνται για πολύ λίγο χρονικό διάστημα και γνωρίζουν απλές τεχνικές χτυπημάτων, απλές άμυνες και απλά βήματα footwork (τα βήματα που χρησιμοποιεί ένας αθλητής σε άμυνα και επίθεση).

Μία προπόνηση sparring παρέχει πολλά οφέλη στον αθλητή με τα 4 πιο χαρακτηριστικά να είναι: 

  • Η ελεύθερη εφαρμογή διαφόρων τεχνικών άμυνας και επίθεσης
  • Η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση κυρίως σε επίπεδο άμυνας
  • Η παρατήρηση σημείων στα οποία υστερεί ο αθλητής και χρειάζεται επιπλέον προπόνηση για να βελτιώσει
  • Η προετοιμασία για έναν αγώνα, τουρνουά ή πρωτάθλημα.

Δεν είναι λίγες οι σχολές που καθιερώνουν μια ημέρα την εβδομάδα ως sparring day όπου οι μαθητές των τμημάτων προπονούνται σε sparring για να εφαρμόσουν αυτά στα οποία δούλεψαν σε τεχνικές σε ζευγάρια, σε προπόνηση σάκου και στόχων, όλες τις υπόλοιπες μέρες. 

Αυτή η sparring day όμως εκτός των πλεονεκτημάτων που είδαμε παραπάνω έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Με τον καιρό οι αθλητές εξοικειώνονται στο στυλ, την τακτική, τον τρόπο σκέψης και μάχης των συμμαθητών τους, με αποτέλεσμα όταν συμμετέχουν σε κάποιο αγώνα ή πρωτάθλημα με αθλητή αντίπαλης σχολής και με διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Γι αυτό είναι μεγάλης σημασίας ο μαθητής να μπορεί να συμμετέχει σε sparring και με μαθητές διαφορετικών σχολών. Πολλοί προπονητές ερχόμενοι σε επικοινωνία με άλλους συναδέλφους δασκάλους - προπονητές, προσπαθούν να κανονίσουν ένα sparring για κάποιους μαθητές τους, τις περισσότερες φορές σε ώρες εκτός ωραρίου σχολής. 

Εναλλακτικά με ένα σπάρινγκ οι μαθητές μιας σχολής μπορεί να συμμετέχουν σε μία διασυλλογική διοργάνωση με τη διαφορά όμως πώς ο μαθητής συμμετέχει σε ένα διασυλλογικό αγώνα και όχι σε ένα προπονητικό σπάρινγκ. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις όπου ένας αθλητής - μαθητής με ελάχιστο χρόνο προπονήσεων θέλει να διαπιστώσει το επίπεδο το οποίο βρίσκεται στην προκειμένη χρονική περίοδο αλλά διστάζει να συμμετάσχει σε αγωνιστικό επίπεδο; Τι γίνεται όταν ένας πιο έμπειρος αθλητής με αγωνιστικό background δεν επιθυμεί στα πλαίσια μίας προετοιμασίας για έναν σημαντικό αγώνα ή τουρνουά, να φορτώσει το ρεκόρ του με μια πιθανή ήττα; 

Προφανώς και η διαχείριση και της αποτυχίας είναι μέρος της πορείας ενός αθλητή αλλά ένας αθλητής με συμμετοχή σε αγώνες υψηλότερου επιπέδου, με εξαιρετικό ρεκόρ και κατοχή αντίστοιχων τίτλων ή ζωνών δεν αρέσκεται να χάνει σ’ έναν αγώνα στον οποίο συμμετέχει για να τον βοηθήσει να βελτιώσει ή να δοκιμάσει συγκεκριμένες τεχνικές που πιθανώς του ζήτησε πρωτίστως ο δάσκαλός του. 

Θέλοντας να καλύψουν το παραπάνω κενό οι Fighters Athanasopoulos μετέτρεψαν την διοργάνωση διασυλλογικών αγώνων Green Hill Championship σε διασυλλογική διοργάνωση Φιλικά Προπονητικά Sparring Pro One.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ελλάδα

Μια από τις έξι διοργανώσεις των Fighters Athanasopoulos, με εικοσιπενταετή παρουσία στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων, τα Φιλικά Προπονητικά Sparring Pro One δίνουν την δυνατότητα στον δάσκαλο μια σχολής kick boxing ή πυγμαχίας να δει τους μαθητές του να συμμετέχουν σε sparring υπό κανονικές συνθήκες αγώνα (διαιτητές, παρουσία ιατρικού επιτελείου, κοινό, επιδαπέδια και κεντρικό ρινγκ) με μαθητές άλλων σχολών, ίδιου όμως αγωνιστικού επιπέδου και σωματικού βάρους, ενώ στην περίπτωση των παιδιών και ίδιας ή πολύ κοντινής ηλικίας.

Βασική φιλοσοφία της διοργάνωσης είναι να μπορούν να συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι μαθητές - αθλητές ανεξαρτήτως επιπέδου, φύλου και ηλικίας, ακόμη για κάποιον που δεν έχει αγωνιστικές βλέψεις αλλά επιθυμεί να διαπιστώσει κατά πόσο αυτά στα οποία προπονείται στην σχολή μπορεί να τα εφαρμόσει και στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να πρέπει να αγωνιστεί σε κάποιον επίσημο αγώνα. 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν να ξεχωρίζει η διοργάνωση στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων, με τους έξι πιο σημαντικούς να είναι:

5 αγωνιστικοί χώροι για γρήγορη ροή sparring

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε κάθε διοργάνωση, είναι αυτός της γρήγορης διεξαγωγής των αγώνων για την όσο το δυνατόν μικρότερη αναμονή αθλητών, γονέων και δασκάλων. Τα φιλικά προπονητικά sparring Pro One των Fighters Athanasopoulos πραγματοποιούνται στην κεντρική σχολή του Πειραιά 1000τμ, όπου είναι τοποθετημένα τέσσερα επιδαπέδια ρινγκ και ένα κεντρικό υπερυψωμένο Ολυμπιακών διαστάσεων. 

Επιπλέον ο πολύ μεγάλος χώρος της σχολής δίνει την δυνατότητα παροχής χώρου προθέρμανσης για τους αθλητές των οποίων οι αγώνες έπονται στο πρόγραμμα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άριστη τεχνογνωσία σε ζητήματα διεξαγωγής αγώνων όλων των εκπαιδευτών των Fighters Athanasopoulos και την εποπτεία και συντονισμό του επικεφαλής προπονητή των Fighters Athanasopoulos, Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου, συμβάλλουν τα μέγιστα στην άρτια και πολύ γρήγορη διεξαγωγή των sparring. 

Διοργανώσεις με την συμμετοχή 400 - 450+ αθλητών ολοκληρώνονται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, νωρίς το μεσημέρι της ημέρας διεξαγωγής.

Νικητές και οι δυο αθλητές

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τον οποίο ένας δάσκαλος δυσκολεύεται να βάλει τον μαθητή του σε διαδικασία αγώνων είναι ο φόβος του μαθητή για την αποτυχία. Τις περισσότερες φορές ο φόβος για την μάχη (στην όποια ένταση) κατά την διάρκεια του αγώνα περνάει σε δεύτερη μοίρα με τον αθλητή να φοβάται πρωτίστως πως θα διαχειριστεί την ήττα. Αν πάλι αυτή η ήττα προέλθει και από ένα πιθανό λάθος των διαιτητών - κριτών, η απογοήτευση αυτή μεγαλώνει.

Στα Φιλικά Προπονητικά Sparring Pro One νικητής είναι εκείνος ο αθλητής ο οποίος απλά συμμετέχει στο sparring. Αυτός που προτίμησε να αφιερώσει το πρωί της Κυριακής του για την επιπλέον εξέλιξη του στο άθλημα και που βοηθάει τον δάσκαλο του να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, είναι νικητής πριν περάσει τα σχοινιά του ρινγκ.

Τα sparring είναι εξαρχής ισόπαλα όπως ακριβώς συμβαίνει και στα sparring της προπόνησης στην κάθε σχολή. Στο τέλος του sparring απονέμεται από ένα μετάλλιο και στους δύο αθλητές για την προσπάθεια τους.

Επιπλέον η μη ανάδειξη νικητή, βοηθάει τους αθλητές - προπονητές και από μια ακόμη οδό. Τα μειωμένα επίπεδα άγχους για πιθανή ήττα συμβάλλουν έτσι ώστε ο μαθητής από την μία, να δοκιμάσει και να βγάλει πιο απαιτητικές τεχνικές, και από την άλλη ο δάσκαλός του να του τις ζητήσει κατά την διάρκεια του sparring. 

Αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα ένας δάσκαλος δεν παρατηρεί αδυναμίες του αντιπάλου για να επωφεληθεί ο μαθητής του, όπως γίνεται συνήθως σ’ έναν αγώνα, αλλά κυρίως παρατηρεί αδυναμίες του δικού του αθλητή για να δουλέψει και βελτιώσει τις επόμενες μέρες στην προπόνηση.

Διεξαγωγή αγώνων σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ αθλητών και προπονητών

Σε συνέχεια των παραπάνω και έχοντας υπόψη πως στα προπονητικά sparring των Fighters Athanasopoulos δεν ανακηρύσσεται νικητής, η διεξαγωγή της διοργάνωσης πραγματοποιείται σε εξαιρετικό κλίμα. 

Ο κυριότερος λόγος έντασης μεταξύ προπονητών, αθλητών και πολλές φορές γονέων στις περιπτώσεις που αγωνίζονται μικρότερης ηλικίας αθλητές, είναι ένα πιθανό αντίθετο αποτέλεσμα λόγω λανθασμένου σκορ από τους διαιτητές - κριτές. 

Μένοντας όμως κάποιος στο αποτελέσμα σε ένα διασυλλογικό αγώνα χάνει το δάσος βλέποντας το δέντρο, κατά το κοινώς λεγόμενο ρητό. Η προπονητική εμπειρία που παίρνει ο αθλητής, τα χρήσιμα συμπεράσματα που βγάζει ο δάσκαλος του είναι σαφώς πιο σημαντικά από ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το επίπεδο αγώνων.

Μια σειρά από προπονητικά sparring μέσα στο χρόνο θα βοηθήσουν τον αθλητή να διεκδικήσει με αξιώσεις νίκες και μετάλλια σε αγώνες πολύ μεγαλύτερου κύρους όπως για παράδειγμα αποτελεί η διάκριση σ’ ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Sparring με προστατευτικό θώρακα και κάσκα με plexiglass

Για όσους έχουν μια επαφή με το kick boxing θα γνωρίζουν πως ένας αγώνας μπορεί να διεξαχθεί σε διάφορα στυλ με διαφορετικούς κανόνες το καθένα. Κύριο χαρακτηριστικό των στυλ του kick light και light contact είναι η χαμηλή ένταση στα χτυπήματα των δυο αθλητών. Στα στυλ πάλι του K-1, του low kick και full contact οι δύο αθλητές μπορούν να εκτελέσουν μια τεχνική ή συνδυασμό τεχνικών με τη μέγιστη δύναμή τους.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μαθητές - αθλητές που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο kick boxing ή δεν νιώθουν ακόμα έτοιμοι για ένα sparring έστω και στα στυλ χαμηλής έντασης, αλλά επιθυμούν διακαώς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα προπονητικό sparring.

Για αυτήν την κατηγορία μαθητών - αθλητών, σε έναν από τους πέντε αγωνιστικούς χώρους της διοργάνωσης διεξάγονται προπονητικά sparring, όπου οι αθλητές φέρουν προστατευτικό θώρακα και κάσκα στην οποία είναι προσαρμοσμένο plexi glass στην περιοχή του προσώπου. Τα παραπάνω σε συνδυασμό και με την πολύ χαμηλή ένταση στην εκτέλεση των τεχνικών καθιστούν το sparring απόλυτα ασφαλή. 

Ιδανικό matchmaking

Με τον όρο match making εννοούμε την διαδικασία εύρεσης αθλητών πολύ κοντινών δυνατοτήτων ώστε μετά το τέλος του sparring οι δυο αθλητές να έχουν πάρει μια σημαντική προπονητική εμπειρία. 

Υπάρχουν όμως φορές όπου ο διοργανωτής αδυνατεί να φτιάξει ένα σωστό ζευγάρι αθλητών έχοντας να λάβει υπόψιν πολλούς παράγοντες όπως σωματικό βάρος, ηλικία, αγωνιστική εμπειρία, τεχνικό επίπεδο κ.α.

Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής πολλών σωματείων και σχολών στα Προπονητικά Sparring των Fighters Athanasopoulos είναι πολύ εύκολο για βρει ο αθλητής ένα ποιοτικό sparring πολύ κοντά στις δυνατότητες ή απαιτήσεις του. 

Το εύστοχο match making βοηθάει πολύ και αθλητές οι οποίοι βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για κάποιον σημαντικό αγώνα, με τους προπονητές τους να καταστρώνουν την τακτική που αγώνα επιλέγοντας προπονητικά sparring με έναν αντίπαλο με πολλά κοινά στοιχεία με τον αντίστοιχο του αγώνα που ακολουθεί.

Επιλογή ταλέντων για διοργανώσεις επίλεκτων αθλητών

Ακόμη μία μοναδική ευκαιρία που δίνεται σε αθλητές και προπονητές που συμμετέχουν στα Φιλικά Προπονητικά Sparring Pro One, είναι η δυνατότητα συμμετοχής τους σε μια από τις υπόλοιπες διοργανώσεις επίλεκτων αθλητών των Fighters Athanasopoulos - Champions Night, Urban Fighters, ΕΒΟ και Komodo (συνδιοργάνωση με το Kritikos Camp του Νίκου Κρητικού). 

Σ’ένα προπονητικό sparring που ένας αθλητής “βγάζει” αυτά που του ζητάει ο προπονητής της, που διαπιστώνει πως βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και που επιθυμεί να κάνει ένα ακόμη βήμα στα μαχητικά αθλήματα, έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε έναν αγώνα επίλεκτων αθλητών σε μία από τις παραπάνω διοργανώσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα προπονητικό sparring δυο αθλητών διαφορετικών σχολών μετατρέπεται σε αγώνα στο ρινγκ του Champions Night ή του EBO λόγω του πολύ ωραίου θεάματος που έδωσαν οι δυο αθλητές αποφορτισμένοι κυρίως από το άγχος της ήττας, όπως είδαμε και παραπάνω.

Κλείνοντας 

Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή έτσι και στον αθλητισμό για την σωστή εξέλιξη και πρόοδο υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, την κατάλληλη στιγμή και με την σωστή σειρά.

Τα sparring στην σχολή στην οποία γυμνάζεστε αποτελούν την κορυφαία μορφή προπόνησης για να διαπιστώσετε εσείς και ο δάσκαλός σας κατά πόσο μπορείτε να εφαρμόσετε όλα αυτά στα οποία προπονήστε σε τεχνικές είτε με συναθλητές σας είτε σε παθητικούς στόχους. 

Τα φιλικά προπονητικά sparring με αθλητές διαφορετικών σχολών θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε εσείς και ο δάσκαλός σας, μια ξεκάθαρη εικόνα για το προ-αγωνιστικό σας επίπεδο και θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε αγώνες μεγαλύτερων διοργανώσεων και πρωταθλημάτων.

Στους Fighters Athanasopoulos γνωρίζουμε την σημασία εφαρμογής όλων των παραπάνω για την σωστή διαδρομή ενός αθλητή στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων καθώς και την περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος στην χώρα μας. 

Οι 1200+ Πρωταθλητές Ελλάδος, τα 65+ Διεθνή μετάλλια, η στελέχωση των διαχρονικά κορυφαίων αγωνιστικών ομάδων από υψηλού επιπέδου αθλητές, είναι εκτός των άλλων και αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πεπατημένης που εξελίχθηκε στα 30 χρόνια παρουσίας μας στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων. 

Μιας πεπατημένης της οποίας τα Φιλικά Προπονητικά Sparring Pro One αποτελούν έναν βασικότατο πυλώνα.

fighters-athanasopoulos-logo-white

Δοκιμαστική Περίοδος Προπονήσεων

Γνωρίστε το άθλημα του kickboxing σε ένα από τα 28 προπονητικά κέντρα και αθλητικά σωματεία των Fighters Athanasopoulos για μια δοκιμαστική περίοδο προπονήσεων.
γινε μελοσ στους fighters
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram