Μετάβαση στο Περιεχόμενο
πανελληνιος οργανισμος εκπαιδευσης και επαγγελματικης καταρτισης
π.ο.ε.ε.κ
instructor-back-grayscale-tshirt

5 Παράγοντες που Πρέπει να Λάβετε Υπόψιν σας πριν Διαλέξετε Μια Σχολή Kick Boxing

Είναι πολύ σύνηθες για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση του με κάποιο άθλημα η μία μορφή άσκησης, το βασικό κριτήριο για την επιλογή της σχολής, του γυμναστηρίου, ή χώρου προπόνησης να είναι η τοποθεσία - το πόσο δηλαδή βρίσκεται κοντά στην οικία του.

Προφανώς και αυτός είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας ειδικότερα σε περιπτώσεις ανθρώπων που απλά αναζητούν μία απόδραση από την καθημερινότητά τους μέσω της άσκησης.

Στην περίπτωση όμως που θέλετε να ξεκινήσετε το kick boxing, ιδανικά θα πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας και σε άλλους παράγοντες. Παρακάτω θα δούμε τους κυριότερους που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν επιλέξετε μία σχολή kick boxing ή πυγμαχίας.

1. Καταγράψτε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε 

Είναι τελείως διαφορετικό να θέλετε να ξεκινήσετε το kick boxing για λόγους fitness, απώλειας βάρους και εκτόνωσης του στρες και διαφορετικό αν επιθυμείτε να ξεκινήσετε για να μάθετε σωστά ένα στυλ αυτοάμυνας ή να εξελιχθείτε σαν αθλητής με συμμετοχή σε αγώνες, τουρνουά και πρωταθλήματα.

Το ιδανικό σενάριο είναι η σχολή η οποία θα επιλέξετε να μπορεί να έχει τον μηχανισμό να υποστηρίξει όλα τα παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος που ξεκίνησε το kick boxing ως μία απλή μορφή καθημερινής άσκησης, να εξελίχθηκε στον χώρο, συμμετέχοντας σε αγώνες, κατακτώντας μετάλλια σε τουρνουά και πρωταθλήματα ακόμα και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Πριν λοιπόν περάσετε την πόρτα μιας σχολής kick boxing καταγράψτε τους στόχους θέλετε να πετύχετε και συνεχίστε την έρευνα για την εύρεση μιας σχολής η οποία μπορεί να σας υποστηρίξει στην επίτευξη τους.

2. Επιλέξτε μία σχολή kick boxing και όχι μία «σχολή kick boxing»

Το kick boxing είναι το τρίτο δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα πίσω μόνο από το ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Η δημοτικότητα του ανέβηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, με πάρα πολλές σχολές να ανοίγουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά  της χώρας. 

Πολλοί δάσκαλοι και εκπαιδευτές άλλων στυλ και πολεμικών τεχνών θέλησαν να επωφεληθούν από αυτή την αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος και τοποθετώντας την λέξη kick boxing στα λογότυπα, τις πόρτες και την πινακίδα της σχολής τους ξεκίνησαν να διδάσκουν το μαχητικό αυτό άθλημα.

Πάρα πολλοί προπονητές όμως και προς τιμήν τους, θέλοντας να ξεκινήσουν να διδάσκουν παράλληλα με το δικό του στυλ και το άθλημα kick boxing, μπήκαν στη διαδικασία να γίνουν πάλι μαθητές, να φορέσουν τα γάντια τους, να μπουν σε προπονητήρια και να παρακολουθήσουν σεμινάρια και προπονήσεις δίπλα σε μεγάλους προπονητές του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να διδάσκουν σωστά το kick boxing και την πυγμαχία και να συμμετέχουν οι σχολές τους σε αντίστοιχες διοργανώσεις και πρωταθλήματα.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να μάθετε σωστά το άθλημα, επιλέξτε μία σχολή της οποίας ο δάσκαλος γνωρίζει το kick boxing και όχι κάτι το οποίο μοιάζει με kick boxing.

3. Ενημερωθείτε για το βιογραφικό της σχολής

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας τον οποίο πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι αυτός του βιογραφικού - της ιστορίας της σχολής στην οποία θέλετε να γίνετε μέλος. Σε επίπεδο αθλητικών ομάδων θα μπορούσε κάποιος να πει πως το βιογραφικό αφορά μόνο τις διακρίσεις του παρελθόντος σε επίπεδο μεταλλίων και κατακτήσεις πρωταθλημάτων.  

Οι Fighters Athanasopoulos στα 30 χρόνια παρουσίας τους στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων έχουν αναδείξει περισσότερους από 1.200 πρωταθλητές Ελλάδος στο kick boxing, ανακηρύσσονται διαχρονικά πρωταθλήτρια ομάδα και η συγκομιδή μεταλλίων σε διεθνές επίπεδο ανέρχεται στα 65.

Αν και αυτό προφανώς είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας δεν είναι ο μόνος. Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και παιδαγωγικό επίπεδο, οι κορυφαίου επιπέδου αθλητές που κατά καιρούς συμμετείχαν στις αγωνιστικές ομάδες, η συνεισφορά γενικότερα στο άθλημα μέσω της διεξαγωγής διοργανώσεων για μαθητές και αθλητές ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, η συνεχής βελτίωση παρακολουθώντας τις εξελίξεις κυρίως στο εξωτερικό, όλα ανήκουν στο βιογραφικό μιας σχολής - αθλητικής ομάδας kick boxing.

Βασικός πυλώνας όλων των παραπάνω είναι ο δάσκαλος της κάθε σχολής (ο επικεφαλής προπονητής). Και έναν δάσκαλο δεν τον χαρακτηρίζει αποκλειστικά και μόνο ο αριθμός των Dan που φέρει στην ζώνη του. Η επαφή του με τους μαθητές του, το αξιακό του σύστημα, ο τρόπος που διαχειρίζεται διαφορετικούς χαρακτήρες σε διαφορετικές καταστάσεις, η ρητορική του, ο τρόπος με τον οποίο συνδέει την μάχη των ρινγκ και τατάμι με την ζωή, όλα χαρακτηρίζουν έναν δάσκαλο.

Παράλληλα λοιπόν με το βιογραφικό της κάθε σχολής, φροντίστε να ενημερωθείτε και για τον άνθρωπο της οποίας αποτελεί ηγέτη.

4. Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Οι εποχές που τα μαθήματα kick boxing και πυγμαχίας γινόντουσαν σε σκοτεινά υπόγεια, που κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η υγρασία, ο ιδρώτας και το αίμα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Στις μέρες μας ακόμα και τα αγωνιστικά τμήματα των σχολών γίνονται σε πολύ καθαρές και πολύ σωστά δομημένες εγκαταστάσεις για να μπορεί ο αθλητής ασχέτως στόχων και επιπέδου να μπορεί να απολαύσει την προπόνηση του.

Φροντίστε λοιπόν η σχολή kick boxing που θα επιλέξετε να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής τόσο στον χώρο προπόνησης όσο και στα αποδυτήρια και να περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για την προπόνηση στο kick boxing όσο και για την προπόνηση ενδυνάμωσης. 

Αν πάλι είχατε πάντα την επιθυμία να προπονηθείτε όπως οι θρύλοι του αθλήματος στο παρελθόν, μην αναζητήσετε μία σχολή που θυμίζει αυτές της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90.  Εναλλακτικά διαλέξτε μία κρύα μέρα του χειμώνα ξυπνήστε νωρίς το πρωί και τρέξτε πέντε με έξι χιλιόμετρα ιδανικά σε μία διαδρομή σε κάποιο βουνό ή μεγάλο πάρκο.

Εκτός από τα θα σας κάνει να πάρετε λίγο από τον Rob Kaman και Ramon Dekkers θα σας βοηθήσει στην ευεξία σας καθόλη τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας 🙂

5. Personal Training

Ένας ακόμα παράγοντας στον όποιο θα μπορούσαμε να αναφερθούμε είναι αυτός του ωραρίου της σχολής. Αλλά πλέον είναι ευρέως γνωστό πως σχεδόν όλες οι σχολές λειτουργούν τις απογευματινές ώρες παρέχοντας 4 ως 5 μαθήματα τη μέρα. 

Για εσάς όμως που εργάζεστε έχοντας κυκλικό ωράριο στην εργασία σας και για τους μικρούς μαθητές με βεβαρημένο καθημερινό πρόγραμμα λόγω διαβάσματος και φροντιστηρίων, η δυνατότητα επιλογής personal training προπονήσεων θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα δικό σας μοναδικό πρόγραμμα στις μέρες και ώρες που σας βολεύουν.

Επιπλέον με τη δυνατότητα ενός ευέλικτου προγράμματος, θα μπορείτε να εξελιχθείτε και πολύ γρήγορα, μαθαίνοντας πολύ σωστά τα μυστικά του αθλήματος έχοντας την πλήρη αφοσίωση του δασκάλου σας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αλλά και σε επίπεδο ενδυνάμωσης - γυμναστικής στο δεύτερο μέρος του κάθε personal training, θα έχετε τη δυνατότητα να προπονηθείτε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο 100% στους δικούς σας στόχους, στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.

Ιδανικά λοιπόν επιλέξτε μία σχολή kick boxing στην οποία θα μπορείτε να προπονηθείτε και σε ιδιαίτερα μαθήματα - personal training. 

Κλείνοντας

Αν καταλήξετε λοιπόν στο ότι θέλετε να  ξεκινήσετε το άθλημα του kick boxing, οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν μία εξαιρετική checklist της οποίας όλα τα κουτάκια πρέπει να είναι τσεκαρισμένα πριν επιλέξετε κάποια σχολή.

Και αν για το βιογραφικό της σχολής, την επάρκεια σε εξοπλισμό, χρήσιμες πληροφορίες κ.α., μπορεί να σας διαφωτίσει μια απλή επίσκεψη στην σχολή, για να διαπιστώσετε αν οι μέθοδοι προπόνησης, η προσέγγιση και μεταδοτικότητα του δασκάλου, το κλίμα μεταξύ των μαθητών και γενικά αν το kick boxing είναι αυτό που ψάχνετε, θα χρειαστεί μια περίοδος δοκιμαστικών προπονήσεων.

Αν πάλι η σχολή δεν παρέχει κάποιες δοκιμαστικές προπονήσεις, συνδράμετε για μόνο έναν μήνα πριν προχωρήσετε σε συνδρομή μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (τρίμηνο, ετήσιο κ.α.)

Έτσι θα μπορέσετε να αποκτήσετε μια πολύ καλή εικόνα τόσο για το άθλημα, όσο και για τις συνθήκες προπόνησης της σχολής kick boxingτην οποία επιλέξατε.

fighters-athanasopoulos-logo-white

Δοκιμαστική Περίοδος Προπονήσεων

Γνωρίστε το άθλημα του kickboxing σε ένα από τα 28 προπονητικά κέντρα και αθλητικά σωματεία των Fighters Athanasopoulos για μια δοκιμαστική περίοδο προπονήσεων.
γινε μελοσ στους fighters
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram