fighters athanasopoulos
the leading kickboxing & boxing team
contact-form-modal

Καταρρίπτοντας τους 6 πιο Συνηθισμένους Μύθους Γύρω Από το Kick Boxing

«Βία και ξύλο», «μόνο για άντρες», «αφιλόξενοι χώροι προπόνησης», «χαλάει το γυναικείο σώμα»… Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε είτε εσείς είτε το παιδί σας την ενασχόλησή σας με το άθλημα του kick boxing είναι πολύ πιθανόν κατά την έρευνά σας να έχετε πέσει πάνω σ’ ένα ή και όλα τα παραπάνω.

Το πρόβλημα είναι πως, όχι μόνο στα του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα σε κάθε τομέα της ζωής, εργασίας, σχέσεων κλπ, η παραπληροφόρηση παράγεται από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο για το οποίο εκφέρουν γνώμη ή πολύ χειρότερα από ανθρώπους που νομίζουν ότι έχουν σχέση.

Παρακάτω θα δούμε 6 πολύ συνηθισμένους μύθους που συνοδεύουν τα μαχητικά αθλήματα και πιο συγκεκριμένα το άθλημα του kick boxing.

1. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η βία και το «ξύλο»

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε το kick boxing και για κακή σας τύχη πέσατε πάνω στον αγώνα του Μιχάλη Ζαμπίδη εναντίον του Μαροκινού Chahid El Hadj, είναι πολύ πιθανόν να ψάχνετε ήδη την επόμενη σας επιλογή για την καθημερινή σας άσκηση.

Αυτό όμως που είδατε να συμβαίνει μεταξύ του θρύλου του Ελληνικού kick boxing και του Μαροκινού πρωταθλητή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στις σχολές και γυμναστήρια για το 99% των μαθητών – αθλητών. 

Κάποιος που περνάει για πρώτη φορά την πόρτα μια σχολής kick boxing, το πρώτο πράγμα που καλείται να διαπιστώσει είναι αν το kick boxing και η πυγμαχία είναι αυτό που έψαχνε για να καλύψει τις ανάγκες του και για την επίτευξη των στόχων του. 

Για την εκμάθηση μιας μορφής αυτοάμυνας, για την απώλεια του περιττού βάρους, για την διαχείριση και εκτόνωση του στρες, δεν χρειάζεται να πορευτείτε στον χώρο όπως πορεύεται ένας παγκόσμιος πρωταθλητής. Γι αυτούς τους αθλητές που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω υπάρχει μια άλλη πεπατημένη που απαιτεί θυσίες και αφοσίωση αλλά αποτελεί δική τους επιλογή χωρίς κανένας να τους την επιβάλλει. 

Για εσάς που επιθυμείτε να γυμνάζεστε σ’ ένα άθλημα που αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή προπόνησης και συμβάλλει τα μέγιστα σε επίπεδο υγείας, ευεξίας και όμορφου σώματος, το kick boxing μπορεί να αποτελέσει την κορυφαία σας επιλογή.

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται με τον μαθητή να φέρει πάντα τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, την ένταση στα χτυπήματα να την επιβλέπει ο δάσκαλος – εκπαιδευτής και τον ρυθμό να τον θέτει ο ασκούμενος χωρίς να του επιβάλλεται καταναγκαστικά. 

Με τον καιρό και όσο ανεβαίνει επίπεδο, η ένταση και απαιτήσεις της προπόνησης ανεβαίνουν αλλά χωρίς ποτέ να να ξεπερνούν τα όρια που την δεδομένη στιγμή έχετε εσείς θέσει.

Αν λοιπόν είστε γονέας και επιθυμείτε να ξεκινήσετε στο άθλημα του kick boxing το παιδί σας αλλά το παραπάνω βίντεο με πρωταγωνιστη τον Μιχάλη Ζαμπίδη σας τρομάζει, δείτε αυτά που ακολουθούν από αγώνες στη διοργάνωση των Fighters Athanasopoulos – Champions Night, με πρωταγωνιστές αθλητές πολύ μικρής αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας.   

Αν πάλι νομίζετε πως μια τυπική προπόνηση kick boxing ή πυγμαχίας είναι αντίστοιχη σε αυτές του Σιλβέστερ Σταλόνε στα Rocky δείτε τον επικεφαλής προπονητή τον Fighters Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο σε μια προπόνηση στην σχολή των Fighters Athanasopoulos Ρέντη. 

2. Είναι ένα ανδροκρατούμενο, μαχητικό άθλημα

Έχοντας ήδη παρακολουθήσει το παραπάνω βίντεο με τις δυο αθλήτριες να μοιράζονται το ρινγκ, ήδη αντιλαμβάνεστε πως το kick boxing δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Αν πιστεύετε πως είναι ένα σπορ μόνο για άνδρες είναι πολύ πιθανόν να έχετε διαμορφώσει την παραπάνω άποψη έχοντας πάλι σαν κριτήριο το αγωνιστικό, υψηλού επιπέδου ερασιτεχνικό ή και επαγγελματικό kick boxing.  

Η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο προπόνησης και ασκήσεις τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν μοιρασμένα, τόσο στα παιδικά τμήματα όσο και αυτά των ενηλίκων. 

Τέλος έχοντας υπόψιν πώς το kick boxing αποτελεί την ευκολότερη μορφή αυτοάμυνας μεταξύ των μαχητικών αθλημάτων και των πολεμικών τεχνών, θα μπορούσε να πει κάποιος πώς για αυτόν τον τομέα οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο όφελος ενασχόλησης με τα συγκεκριμένο άθλημα. 

3. Είναι ένα δύσκολο σπορ για να μάθεις

Στην προσπάθεια μας να καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο θα μπορούσαμε απλά και μόνο να αναγράψουμε τον τίτλο σε «Είναι πολύ δύσκολο να μην το μάθεις». Το kick boxing είναι το 2ο πιο εύκολο μαχητικό σπορ – πολεμική τέχνη για να μάθει κάποιος, με την πυγμαχία να είναι το ευκολότερο. Για να κατανοήσετε το παραπάνω αρκεί να αναλογιστείτε πως η πυγμαχία σε επίπεδο χτυπημάτων αριθμεί τρεις μόνο τεχνικές (ντιρεκτ, κροσε, απερκατ).

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως αναφερόμαστε στις βασικές τεχνικές σε χέρια (πυγμαχία) και πόδια (λακτίσματα). Για να εξελίξει κάποιος την πυγμαχία και τις τεχνικές στα λακτίσματα του, χρειάζονται άπειρες ώρες προπόνησης υπό τις οδηγίες των δασκάλων – προπονητών του. 

Αν λοιπόν έχετε παραπληροφορηθεί πως το kick boxing είναι ένα πολύ δύσκολο σπορ στην εκμάθησή του, σημειώστε πως σε δύο μήνες με έναν σωστό ρυθμό προπονήσεων (4-5 την εβδομάδα) θα γνωρίζετε τις βασικές τεχνικές του αθλήματος με τις οποίες θα μπορείτε να εκτελέσετε πληθώρα συνδυασμών, αναβαθμίζοντας επιπλέον και την άσπρη σας ζώνη σε κάποια έγχρωμη 🥋

4. Είμαι μεγάλος για να ξεκινήσω τις προπονήσεις

Αν είστε 30 ετών και έχετε αγωνιστικές βλέψεις λογικά έχετε καθυστερήσει. Για οποιαδήποτε άλλο λόγο θέλετε να ξεκινήσετε το kick boxing, η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές πως τον ρυθμό και την ένταση κατά την διάρκεια της προπόνησης τον ορίζει για τον εαυτό του ο ίδιος ο μαθητής – αθλητής. Ο δάσκαλος είναι εκεί για να επιβλέπει και με τον καιρό να τον βοηθάει να ανεβάζει τα όρια του και να επιτυγχάνει νέους στόχους. 

Ένα πολύ όμορφο φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά στις σχολές είναι αυτό κατά το οποίο ένας πατέρας ή μητέρα ξεκινάει το παιδί τους στο kick boxing και παράλληλα ξεκινάει και εκείνος-η τις προπονήσεις. Και αν ο μικρός ή μικρή είναι ηλικίας άνω των 12 ετών πράγμα που σημαίνει πως συμμετέχει στο τμήμα ενηλίκων, γονιός και παιδί προπονούνται στο ίδιο τμήμα, προφανώς με διαφορετικούς στόχους και βλέψεις.

Μία προπόνηση με εκτέλεση τεχνικών σε μορφή σκιαμαχίας, προπόνηση στο σάκο, σε στόχους και ασπίδες, προγράμματα γυμναστικής για όλο το σώμα, δυναμικές και στατικές διατάσεις, και που όλα γίνονται στον δικό σας ρυθμό και αντοχές είναι μία προπόνηση που μπορεί να κάνει ένα παιδί ηλικίας 5 ετών αλλά και ένας ενήλικας άνω των 45.

5. Αφιλόξενα γυμναστήρια και σχολές

Ακόμα ένας μύθος γύρω από το kickboxing είναι αυτός που περιγράφει τις δύσκολες μέρες που περνάει ένας μαθητής το πρώτο διάστημα μετά την εγγραφή του σε κάποια σχολή ή γυμναστήριο kick boxing. Αυτό ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρείτω σε κάποιες σχολές στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 οπότε και το kick boxing ήταν ένα άθλημα όντως μόνο για τους σκληρούς και τους δυνατούς. 

Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ο μύθος ότι οι νέοι μαθητές περνάνε δύσκολα από τους παλιούς δεν υφίσταται πλέον. Σε αυτό βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η παιδεία του εκάστοτε δασκάλου και κατά πόσο έχει προσαρμοστεί στις εξελίξεις που συνεχώς τρέχουν.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πώς εκείνος που περνάει για πρώτη φορά την πόρτα μιας σχολής kick boxing ή πυγμαχίας ή οποιασδήποτε άλλης πολεμικής τέχνης, αποδέχεται από την πρώτη στιγμή το ρόλο του μαθητή και πειθαρχεί στους κανονισμούς της σχολής και σε αυτό που πρεσβεύει ο δάσκαλος του. 

Αν θεωρείτε αφιλόξενο ένα μέρος στο οποίο δεν σας κάνουν τα χατίρια ή δεν δέχεστε να ενταχθείτε σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο εξασφαλίζει την δική σας εξέλιξη και κυρίως την δική σας ασφάλεια, τότε σίγουρα δεν φταίει η σχολή αλλά η επιλογή σας για το συγκεκριμένο χώρο. 

Για ανθρώπους αυτής της αντίληψης, η επιλογή ενός αθλήματος ή χόμπι σαν το τρέξιμο, ποδήλατο ή προπόνηση με ελεύθερα βάρη ίσως να είναι πιο ιδανικές επιλογές. 

6. Είναι μόνο για δυνατούς

Αν ανατρέξουμε στους τομείς στους οποίους μπορεί να ωφελήσει το kick boxing ένα νέο αθλητή τότε πολύ γρήγορα θα διαπιστώσουμε ότι σε επίπεδο άσκησης και προπόνησης το kick boxing είναι ένα σπορ που βοηθάει τον αδύναμο να γίνει δυνατός. 

Η έμφαση στην λεπτομέρεια κάθε τεχνικής συμβάλλει τα μέγιστα ένας αθλητής με μειωμένη σωματική δύναμη να χτυπάει δυνατότερα από ένα δυνατό αθλητή που υστερεί στο τεχνικό κομμάτι. 

Συγκεκριμένα προγράμματα γυμναστικής με στόχο την αύξηση της μυϊκής δύναμης, σε συνδυασμό με πλειομετρικές ασκήσεις που συμβάλλουν στην έκρηξη και την ταχύτητα, μπορούν να μετατρέψουν με τον καιρό ένα αδύναμο σώμα σε ένα πολύ δυνατό.

Και κατά την διάρκεια της προπόνησης κυρίως σε τεχνικές σε ζευγάρια, κάθε προπονητής επιδιώκει να “ζευγαρώνει” τους μαθητές του σύμφωνα με το τεχνικό επίπεδο, σωματικό βάρος καθώς και ηλικία τους, έτσι ώστε το ζευγάρι να είναι σχεδόν ιδίων δυνατοτήτων και να μπορούν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στα της προπόνησης. 

Γι αυτό είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο κατά την διάρκεια της προπόνησης να προπονούνται σε τεχνικές ή και ελεύθερο sparring, μαθητές διαφορετικού φύλου. 

Κλείνοντας

Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε ένα άθλημα ή μια οποιαδήποτε μορφή άσκησης, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε εκτός των άλλων είναι να ενημερωθείτε σωστά γύρω από αυτό, ερχόμενοι κυρίως σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ήδη μια πορεία στην χώρο.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει ή νομίζει ότι γνωρίζει, κάνοντας αυτόνομη κατάδυση πνίγεσαι, κάνοντας αλεξίπτωτο πλαγιάς σκοτώνεσαι, κάνοντας προπόνηση με βάρη καταστρέφεις τις αρθρώσεις σου, κάνοντας kick boxing πληγώνεσαι κλπ.

Παραπάνω είδαμε και καταρρίψαμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους που συνοδεύουν το άθλημα του kick boxing. Αν όμως συνεχίζεται να έχετε ερωτηματικά και πραγματικά επιθυμείτε να ξεκινήσετε τις προπονήσεις, μπορείτε να επιλέξετε μια δοκιμαστική περίοδο προπονήσεων σε μια σχολή για να διαπιστώσετε και μόνος-η σας τι πραγματικά συμβαίνει σε μία σχολή kick boxing και αν είναι αυτό που αναζητάτε.

fighters-athanasopoulos-logo-white

Κάντε την εγγραφή σας τώρα

Γνωρίστε το άθλημα του kickboxing σε ένα από τα 28 προπονητικά κέντρα και αθλητικά σωματεία των Fighters Athanasopoulos σε μια προπόνηση ημέρας.
γινε μελοσ στους fighters
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram