fighters athanasopoulos
the leading kickboxing & boxing team
daskalos-proponisi-agonistiko

10 Λόγοι που Καθιστούν το Kickboxing την Απόλυτη Μορφή Προπόνησης

Αν είστε από εκείνους που επιθυμείτε να ασχοληθείτε με τα μαχητικά αθλήματα και πιο συγκεκριμένα με το άθλημα του kickboxing, αλλά διστάζετε να κάνετε το πρώτο βήμα έχοντας διαμορφώσει την λάθος άποψη πως κύριο χαρακτηριστικό του είναι η βία και τα επικίνδυνα χτυπήματα, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει ν’ αλλάξετε γνώμη καθώς και να κατανοήσετε το πόσο μπορεί να σας ωφελήσει, τόσο σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές το kickboxing αποτελεί την απόλυτη μορφή προπόνησης για κάθε ενήλικα καθώς και κάθε παιδί ανεξαρτήτως στόχων, φύλου και ηλικίας.

Παρακάτω θα δούμε 10 τομείς τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά, επιλέγοντας το kickboxing ως την κύρια μορφή άσκησης μέσα στην ημέρα σας.

1. Η πιο απλή και αποτελεσματική μορφή αυτοάμυνας

Αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης κυρίως μεταξύ πιτσιρικάδων που δεν κάνουν βήμα πίσω για το ότι το δικό τους στυλ αποτελεί την κορυφαία πολεμική τέχνη ή μαχητικό σπορ 🙂

Για όλους όμως γνωρίζουν καλά τον χώρο, δεν υπάρχει θέμα «καλύτερη» ή «χειρότερη» πολεμική τέχνη. Κάθε στυλ δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων βασισμένο σε συγκεκριμένη φιλοσοφία και αρχές. Η κάθε συζήτηση λοιπόν περί πολεμικών τεχνών ή μαχητικών αθλημάτων θα έπρεπε να μπει σε μια βάση για το ποιο στυλ θεωρείται το καταλληλότερο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά σύμφωνα με τις ανάγκες και στόχους του.

Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει τα παραπάνω, δύσκολα θα υποστηρίξει κάποιος πως το kickboxing δεν αποτελεί ίσως την πιο απλή αλλά από τις αποτελεσματικότερες μορφές αυτοάμυνας. Κύριο λόγο αποτελεί η ευκολία εκμάθησης των βασικών τεχνικών τόσο στην πυγμαχία (χέρια) όσο και στα λακτίσματα. Κάποιος που περνάει για πρώτη φορά την πόρτα μιας σχολής kickboxing δεν χρειάζεται περισσότερο από 2 μήνες για να μάθει τις βασικές τεχνικές αλλά κυρίως και να τις εφαρμόσει, πάντα στα πλαίσια μιας κατάστασης που επιβάλλεται να αυτοαμυνθεί.

Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα το παραπάνω αρκεί να γνωρίζει πως ο βασιλιάς των μαχητικών αθλημάτων, η πυγμαχία, αριθμεί 3 μόνο τεχνικές σε επίπεδο χτυπημάτων (ντιρέκτ, κροσέ και άπερκατ χτυπήματα). Προφανώς και απαιτούνται αμέτρητες ώρες προπόνησης για να εξελίξει κάποιος την πυγμαχία του αλλά στο τέλος της μέρας ένας πυγμάχος μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή και συνδυασμό από τις 3 αυτές τεχνικές.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να γνωρίζετε έναν αποτελεσματικό τρόπο αυτοάμυνας συγκαταλέξτε το kickboxing ως την Νο 1 σας επιλογή.

2. Εκγύμναση για όλο το σώμα

Πρωταθλητής των σπορ σε αυτή την κατηγορία είναι η κολύμβηση. Το kickboxing σίγουρα όμως είναι πάρα πολύ ψηλά στην λίστα αυτών των αθλημάτων. Δεν είναι μόνο η εκτέλεση της κάθε τεχνικής στην οποία συμμετέχει όλο το σώμα αλλά το γεγονός πως η κάθε τεχνική προϋποθέτει ταχύτητα, έκρηξη δύναμη, αντοχή κ.α.

Γι αυτό κάθε προπόνηση περιλαμβάνει και ασκήσεις που συμβάλλουν στα παραπάνω. Ασκήσεις με βάρη, συνδυασμοί κοιλιακών και ραχιαίων, ασκήσεις διαλειμματικής υψηλής έντασης όπως το σχοινάκι, τρέξιμο, ισομετρικές ασκήσεις, διατάσεις κ.α. όλα συμβάλλουν στην εκγύμναση όλου του σώματος, βελτιώνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την γενική εικόνα και φυσική κατάσταση του ασκούμενου.

3. Βοηθάει στη διαχείριση του στρες

Αν στην προηγούμενη κατηγορία ανακηρύξαμε την κολύμβηση ως την κορυφαία επιλογή, στα της διαχείρισης και εκτόνωσης του στρες το kickboxing είναι μακράν η απόλυτη επιλογή άσκησης – προπόνησης. Ο λόγος πολύ απλός… το χτύπημα!

Γενικά ο αθλητισμός βοηθάει τα μέγιστα στην εκτόνωση και διαχείριση του στρες. Στα μαχητικά αθλήματα όμως καθώς και τις πολεμικές τέχνες ο στόχος του κάθε αθλητή είναι να χτυπήσει τον στόχο που βρίσκεται μπροστά του. Και μιλώντας για στόχο και εκτόνωση του στρες προφανώς αναφερόμαστε σε παθητικούς στόχους όπως ο σάκος, οι στόχοι (pads), οι ασπίδες, τα παό (αντίστοιχοι στόχοι για τα λακτίσματα) κ.α.

Στα παραπάνω ο ασκούμενος μπορεί να προπονηθεί σε τεχνικές χρησιμοποιώντας την μέγιστη δύναμη στα χτυπήματά του και να εκτονώσει την αρνητική ενέργεια της καθημερινότητας.

Παράλληλα με την φιλοσοφία του χτυπήματος, το kickboxing βοηθάει στην εκτόνωση του στρες και από μια ακόμη οδό. Κατά την διάρκεια της προπόνησης απαιτείται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, με την σκέψη του κάθε ασκούμενου να είναι απόλυτα προσηλωμένη στις οδηγίες του δασκάλου – εκπαιδευτή καθώς και στην εκτέλεση των τεχνικών. Έτσι θέλοντας και μη, αφήνετε έξω από την σχολή τις δύσκολες σκέψεις και έννοιες που σας απασχολούν, με αυτό το effect να συνεχίζει και μετά το τέλος της προπόνησης.

Τέλος και επιστημονικά μιλώντας, κατά την διάρκεια της άσκησης ο εγκέφαλος εκτελεί μια σειρά από βιοχημικές λειτουργίες παράγοντας διάφορες οργανικές χημικές ουσίες (ντοπαμίνη, σεροτονίνη) που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων του στρες, του χρόνιου άγχους και της κατάθλιψης.

4. Σας βοηθά να αποκτήσετε ευλυγισία και ισορροπία

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό όφελος που προσφέρει το kickboxing είναι η αύξηση στην ελαστικότητα του σώματος – ευλυγισία. Σίγουρα η εκτέλεση των τεχνικών βοηθάει σε αυτόν το τομέα αλλά τα μέγιστα σε αυτό συμβάλλει το ασκησιολόγιο που απαιτείται πριν την έναρξη του βασικού μέρους της προπόνησης καθώς και η αποθεραπεία μετά το τέλος αυτής. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο stretching – διατάσεις που τις διαχωρίζουμε σε δυο κατηγορίες: τις δυναμικές και τις στατικές.

Οι δυναμικές διατάσεις είναι γρήγορες με σταδιακά αυξανόμενη ένταση και βοηθούν τον ασκούμενο να ενεργοποιήσει τους μύες τους σώματος του, να αποκτήσουν μέγιστο εύρος οι κινήσεις του ενώ συγχρόνως ανεβάζουν σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς. Αυτό που στοχεύουμε με τις δυναμικές διατάσεις είναι η αποφυγή κάποιου μυϊκού τραυματισμού κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά συγχρόνως και να αποκτήσουμε μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στο σώμα μας.

Οι στατικές διατάσεις από την άλλη που εκτελούνται στο τέλος της προπόνησης είναι κινήσεις κατά τις οποίες ο ασκούμενος προσπαθεί να τεντώσει απομονωτικά τους μύες τους σώματος του σαν μια μορφή αποθεραπείας για την αποφυγή κυρίως κάποιου τραυματισμού στο μέλλον. Και αυτές οι διατάσεις συμβάλλουν τα μέγιστα στο να δώσουν με τον καιρό μια ελαστικότητα και ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης των μυών του σώματος του κάθε ασκούμενου.

Για πολλούς τα παραπάνω έχουν μοναδικό αντίκτυπο στην εξέλιξή μας στο άθλημα και στην εκτέλεση των διαφόρων τεχνικών. Η αλήθεια είναι όμως πως ένα ευλύγιστο σώμα μπορεί να ομορφύνει την καθημερινότητα μας σε διάφορες κινήσεις που κάνουμε μηχανικά μέσα στην μέρα και που τις περισσότερες φορές δυσανασχετούμε χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε τα πραγματικά αίτια.

Αλλά και σε επίπεδο ισορροπίας το kickboxing μπορεί να βοηθήσει τον ασκούμενο σε μεγάλο βαθμό. Η σωστή μεταφορά του βάρους σε κάθε ενέργεια και τεχνική αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα για την σωστή εκμάθηση και εκτέλεσης όλων μηδενός εξαιρουμένων των τεχνικών στο άθλημα του kickboxing.

Η συνεχής εξάσκηση στην ισορροπία σας, θα σας βοηθήσει, όπως και η ευλυγισία, στην καθημερινότητα σας σε κάθε ενέργεια ή κίνηση είτε αφορά απαιτητική εργασία ή απλώς και στον τρόπο που βαδίζετε.

5. Το kickboxing βελτιώνει την υγεία του καρδιo-αναπνευστικού συστήματος

Ακόμα ένα βασικό όφελος που προσφέρει η συστηματική προπόνηση στο άθλημα του kickboxing είναι η βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής υγείας του ασκούμενου. Αποτελεί το 4ο δυσκολότερο άθλημα πίσω μόνο από την ποδηλασία, κωπηλασία και υδατοσφαίριση.

Αν κάποιος σκεφτεί πως σε επαγγελματικό ή υψηλό ερασιτεχνικό επίπεδο ο αθλητής πρέπει να διαχειριστεί και τα χτυπήματα του αντιπάλου είναι πιθανόν να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των δυσκολότερων σπορ του κόσμου.

Τα παραπάνω όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν να ξεκινήσετε τις προπονήσεις αν πραγματικά το επιθυμείτε. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο και κυρίως σε επίπεδο άσκησης ο ασκούμενος εξασκείται σύμφωνα με τα δικά του όρια και αντοχές. Ένας έμπειρος δάσκαλος ή εκπαιδευτής είναι εκεί να τον βοηθάει να ανεβάζει επίπεδο συνεχώς και να εξελίσσεται χωρίς η προπόνηση να γίνεται καταναγκαστική και υπερβολικά επίπονη.

Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω στα της εκγύμνασης του σώματος έτσι και εδώ πέραν αυτής καθαυτής της προπόνησης στο τεχνικό κομμάτι, για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης ο ασκούμενος θα προπονείται και σε άλλες μορφές προπόνησης όπως το σχοινάκι, τρέξιμο, cross training προπονήσεις κ.α. που όλες συμβάλλουν στην βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής υγείας.

Τέλος το γεγονός ότι το kickboxing θα σας βοηθήσει στην γρήγορη απώλεια του περιττού βάρους και λίπους αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό παράγοντα για την καλή υγεία της καρδιάς.

6. Αποτελεί μια εξαιρετική μορφή Cross Training προπόνησης

Το kickboxing μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως μια cross training μορφή άσκησης έχοντας υπόψιν πως για την εκτέλεση των τεχνικών απαιτείται δύναμη, ταχύτητα, έκρηξη, και φυσικά πολύ καλή φυσική κατάσταση. Αντί κάποιος να προπονηθεί μεμονωμένα σε προπόνηση με βάρη για δύναμη, τρέξιμο για φυσική κατάσταση, πλειομετρικές ασκήσεις για έκρηξη μπορεί μέσα από το kickboxing να βελτιώσει όλους τους παραπάνω τομείς μέσα από μία απόλυτα ολοκληρωμένη προπόνηση.

Αν κάποιος πάλι θέλει να φτάσει το μέγιστο στους παραπάνω τομείς συμπληρώνει την kickboxing προπόνηση με αυτού καθαυτού προγράμματα cross training και γενικά πιο στοχευμένες προπονήσεις με διαφορετικό στόχο (βάρη, τρέξιμο κλπ)

7. Μαθαίνοντας σεβασμό & πειθαρχία

Αυτός ο τομέας αφορά κυρίως τους μικρούς σε ηλικία μαθητές χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί να ωφεληθεί και ένας ενήλικας. Γενικά στον αθλητισμό ο αθλητής πρέπει να πειθαρχεί και να σέβεται τόσο τους προπονητές και συμμαθητές του όσο και τον ίδιο του τον εαυτό. Χωρίς σεβασμό και πειθαρχία οι σχέσεις χαλαρώνουν, οι ρόλοι χάνονται και τίποτα δεν λειτουργεί σωστά.

Στα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, ο αθλητής – ασκούμενος θα χτυπήσει. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κάθε δάσκαλος που μέσα από την πορεία του στο κάθε άθλημα – στυλ είτε σαν αθλητής, είτε και σαν προπονητής έχει βιώματα και παραδείγματα όπου η απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού είχε πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Ξεκινώντας λοιπόν κάποιος το kickboxing είναι σίγουρο πως με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να πειθαρχεί και να αντιλαμβάνεται την έννοια του σεβασμού. Αυτά τα δυο θα τον προστατεύσουν από άσχημες καταστάσεις και θα κάνουν τις προπονήσεις του απολαυστικές.

Εκεί όμως που το kickboxing και γενικά τα μαχητικά αθλήματα και οι πολεμικές τέχνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις έννοιες σεβασμός και πειθαρχία είναι στην περίπτωση των παιδιών που ξεκινούν την ενασχόληση τους σε μικρή ηλικία. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί το σπουδαιότερο λόγο να εγγράψετε το παιδί σας σε κάποιο σωματείο – σχολή kickboxing.

Μαθαίνοντας το παιδί να πειθαρχεί και να σέβεται κατά την διάρκεια της προπόνησης, μαθαίνει να πειθαρχεί και να σέβεται και εκτός αυτής. Και γι αυτό που μάχεται και προσπαθεί στην σχολή, μαθαίνει να το κάνει και στο σχολείο, στο σπίτι και γενικότερα στην ζωή.

8. Βοηθάει στην Αυτοσυγκέντρωση

Σε αυτό αναφερθήκαμε και παραπάνω στον τομέα διαχείρισης και εκτόνωσης του στρες. Στις μέρες μας ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου είναι η έλλειψη συγκέντρωσης κατά την διάρκεια μιας συγκεκριμένης εργασίας. 

Άραγε πόσες φορές έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να ασχολείστε με μία συγκεκριμένη εργασία και συγχρόνως να σκέφτεστε δεκάδες άλλες; Πόσες φορές εργάζεστε συγχρόνως σε πολλές εργασίες (multitasking); Αυτή η κατάσταση όταν συμβαίνει σε καθημερινή βάση είναι εξαντλητική αφήνοντας σας στο τέλος της μέρας με μηδενική διάθεση και ενέργεια.

Όλες οι τεχνικές, τα χτυπήματα με χέρια και πόδια, καθώς και οι αναρίθμητοι συνδυασμοί, το σωστό timing, κάθε μορφή άμυνας κ.α. είναι αδύνατον να εκτελεστούν σωστά αν δεν είστε εντελώς αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Όπως με τον σεβασμό και την πειθαρχία έτσι και με την συγκέντρωση, με τον καιρό αυτό που κάνετε στον χώρο προπόνησης, να επισυγκεντρώνεστε δηλαδή κάθε φορά σε ένα μόνο πράγμα, θα το εφαρμόζετε και εκτός αυτού.

Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με την εκτόνωση του στρες, συμβάλλουν τα μέγιστα στο να εκτοξεύσετε τις επιδόσεις σας σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής είτε επαγγελματικής ή και προσωπικής.

9. Συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους & λίπους

Ακόμα ένας τομέας που το kickboxing θα σας βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό είναι αυτός της απώλειας του περιττού βάρους καθώς και η διαχείρισή του. Γενικά η άσκηση βοηθάει σε αυτό, το kickboxing όμως αποτελεί κορυφαία επιλογή.

Η προπόνηση σε ελεύθερο sparring, τεχνικές σε ζευγάρια, cross training, συνδυασμοί κοιλιακών και ραχιαίων, όλα βοηθούν στο κάψιμο θερμίδων που με την σειρά τους συμβάλλουν στο αδυνάτισμα.

Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό της προπόνησης στο kickboxing με στόχο την απώλεια βάρους είναι η δομή της εκάστοτε προπόνησης. Όλη η προπόνηση προσομοιώνεται γύρω από τον αγώνα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε σπορ.

Ένας αγώνας kickboxing ή πυγμαχίας διαδραματίζεται σε γύρους των 2 ή 3 λεπτών με ενδιάμεσα διαλείμματα του ενός λεπτού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην προπόνηση. Όλες οι τεχνικές, τα sparring, η προπόνηση σε σάκους ή στόχους πρέπει να εκτελούνται σε γύρους συγκεκριμένων στόχων μεταξύ των οποίων υπάρχει συγκεκριμένο διάλειμμα.

Αυτής της φιλοσοφίας οι προπονήσεις είναι γνωστές ως διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως για πολλές ώρες μετά το τέλος της προπόνησης το σώμα εξακολουθεί να καίει θερμίδες και σε κατάσταση ξεκούρασης κάνοντας την υπόθεση απώλεια βάρους μια εύκολη υπόθεση.

10. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Αυτό δεν χρειάζεται μεγάλης ανάλυσης. Κάποιος που προπονείται και μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιο μαχητικό – δυναμικό άθλημα δεν δύναται να μην βλέπει την αυτοπεποίθησή του να αυξάνεται με τον καιρό.

Και εδώ μεγάλο όφελος έχουν οι μικροί σε ηλικία μαθητές που με αυξημένη αυτοπεποίθηση μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε άλλους τομείς της ζωής του όπως το σχολείο, τόσο στα μαθήματα όσο και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης.

Ένα όμορφο σώμα, η δυνατότητα αυτοάμυνας, τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας μέσα στην μέρα, είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες για αυξημένη αυτοπεποίθηση και γενικότερα καλή διάθεση.

Κλείνοντας

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία και ευεξία. Το kickboxing αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης που που προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ασκούμενο ανεξαρτήτως ηλικίας, στόχων και φύλου.

Αν πραγματικά επιθυμείτε να δοκιμάσετε μια μορφή προπόνησης που πραγματικά συνδυάζει τα πάντα, συγκαταλέξτε το kickboxing στην κορυφή της λίστας σας τόσο για εσάς όσο και τα παιδιά σας.

fighters-athanasopoulos-logo-white

Κάντε την εγγραφή σας τώρα

Γνωρίστε το άθλημα του kickboxing σε ένα από τα 28 προπονητικά κέντρα και αθλητικά σωματεία των Fighters Athanasopoulos σε μια προπόνηση ημέρας.
γινε μελοσ στους fighters
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram